Moon Hurmaus


Rekisteritiedot VH14-018-1180
Rotu, sukupuoli sh-t.
Väri, säkäkorkeus rautias, 152 cm
Syntymäaika, ikä 11.03.2014, 14
Koulutustaso vaativa B
Kasvattaja Moondance
Omistaja Euforia, VRL-14617

15.05.2015 Suomenhevosten kantakirjaustilaisuus, 74p. KTK-II

Sukutaulu & jälkeläiset   •   Kilpailukalenteri   •   Päiväkirja

Susu on perusluonteeltaan hidas hämäläinen. Se harkitsee asioita tarkkaan, eikä esimerkiksi ryntää suin päin tutustumaan kaikkeen uuteen. Hoitaessa Susu on jokaisen hoitajan unelma; seurallinen ja kärsivällinen. Olen joskus unohtanut tamman käytävälle kiinni ja mennyt tekemään puoleksi tunniksi tallihommia. Palatessani Susu on seissyt tasan samassa asennossa kuin mihin sen jätin. Varustaminen ei tuota ongelmia, sillä se ei pullistele ja avaa suunsa aina nätisti kuolaimia laittaessa. Kaikki hoitotoimenpiteet ovat Susulle ok, eikä se sano mihinkään vastaan muutenkaan.

Ratsastaessa Susu jatkaa samaa linjaansa; nöyrä ja kuuliainen, sekä hieman hidas. Se ei ole mikään liitokavio eikä tee kouluradalla vauhtiennätyksiä. Maastolenkitkin Susun kanssa kestävät kauemmin aikaa kuin suurimman osan muun hevosen kanssa. Tästä huolimatta sillä ratsastus on mahtava kokemus. Se on herkkä ja kevyt ratsastaa, vaikka ulkomuoto voisi kieliä jotain muuta. Susun laji on kouluratsastus. Esteillä se ei nostele jalkojansa riittävästi, eikä sen hyppytyyliäkään voi kehua. Koulua vääntäessä Susu keskittyy aina täysillä tehtäviin. Se jää helposti pohkeelle hitaaksi, joten ratsastajan on oltava siltä osin napakka.

Kilpapaikalla Susu seisoo nätisti aloillansa ja tutkailee ympärillä tapahtuvia asioita hieman kulmiensa alta. Lastaaminen ja kuljettaminen eivät tuota hankaluuksia. Susu on kilpapaikalla samanlainen kuin kotonakin, joskin vauhtia tuntuu löytyvän enemmän. Se ei tämän hitaan hämäläisen kanssa ole lainkaan paha asia. Suoritukseen tamma panostaa aina täysillä ja antaa itsesänsä kyllä kaiken. Huonoista suorituksista ratsastaja saa yleensä syyttää itseään. Palkintojenjaossa Susu seisoo kuin tatti aloillansa ja poseeraa kaikille näkemilleen kameroille.

© kasvattaja

Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Moon Hurmuri
KTK-II, KRJ-I, YLA2, SLA-I
ii. Humu-Hämmennys
KRJ-I, YLA2
iii. Humu-Himmeli
iie. Sädehtijä
ie. Sanelma
KTK-II, SLA-II, YLA1, KRJ-II
iei. Anselmi II
iee. Saara
e. Moon Surusilmä
SLA-II, YLA2, KRJ-I
ei. Samoilija
VIR MVA Ch, KTK-III, YLA1, SLA-I*, KRJ-II
eii. Saamaton
eie. Kuun Liljankukka
ee. Kaisan Leimutar eei. Johtokuva
eee. Kaisan Lootus

Jälkeläisinfo

o. Varsan nimi 00.00.2013 i. Vanhemman nimi Omistaja tähän
o. Varsan nimi 00.00.2013 i. Vanhemman nimi Omistaja tähän
o. Varsan nimi 00.00.2013 i. Vanhemman nimi Omistaja tähän
o. Varsan nimi 00.00.2013 i. Vanhemman nimi Omistaja tähän

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Maecenas sed ipsum metus. Nullam fringilla augue ac nunc sagittis, sit amet scelerisque dui placerat. Nulla vestibulum nibh eu erat volutpat interdum. Praesent at euismod urna. Nulla facilisi. Fusce lacus eros, dignissim vel diam a, egestas porttitor ante. Donec tempor bibendum vehicula. Sed mattis justo at mauris euismod tristique. Donec scelerisque a tellus non semper. Morbi pellentesque, neque ut porta sollicitudin, sapien mauris scelerisque metus, nec rutrum dolor leo et dui. Etiam sit amet tincidunt felis, ac ultrices quam. Nulla ornare nulla quis velit sollicitudin hendrerit. Nunc suscipit varius dui, a pellentesque leo varius posuere. Proin suscipit hendrerit dui a ultrices. Nam ligula ipsum, auctor at dignissim nec, ornare vel odio. Proin at eros rhoncus, molestie felis eu, tincidunt turpis. Nulla nec dapibus elit.

Kilpailukalenteri

00.00.0000 Paikan nimi, taso, sijoitus
00.00.0000 Paikan nimi, taso, sijoitus
00.00.0000 Paikan nimi, taso, sijoitus
00.00.0000 Paikan nimi, taso, sijoitus
00.00.0000 Paikan nimi, taso, sijoitus
00.00.0000 Paikan nimi, taso, sijoitus

Päiväkirja

29. joulukuuta 2017 päiväkirjamerkintä (kirjoittanut omistaja)

Moondancen avara maneesi oli hiljainen, lukuun ottamatta Susun tyytyväistä pärskimistä. Misery norkoili kahvikuppi kädessään katsomossa.
”Sehän näyttää kivalta, ja varmaan tuntuukin kivalta, ainakin tarpeeksi kivalta, että voisit ihan hyvin ostaa sen”, naikkonen sanoi silmäänsä vinkaten siirtäessäni nätin raudikon välikäyntejä kävelemään.
”Enköhän mä tämän osta”, totesin hätähuutoa huutavaa lompakkoani säälien, mutta minkäs teet, kun onnistut aina koeratsastamaan vain miellyttäviä hevosia.

Keräsin ohjat käsiini ja siirsin yhteistyöhaluisesti suuntuntumaa hakevan Susun raviin. Se astui takajaloillaan hyvin rungon alle ja oli muutenkin erittäin mukava työstettävä. Tamma suoritti tasapainoisesti väistöt sekä kaiken muun siltä pyytämäni, ainoat ongelmat tulivat vastaan lisätyssä ravissa, jonka aikana Susu olisi tahtonut kovasti rikkoa laukalle.
”Etkös sä sanonut, että tän pitäisi olla vähän hidas hämäläinen”, naurahdin ja taputin hurmaavaa Susua kevyen hikipinnan saamalle kaulalle, jota koristi silkkinen talvikarvapeite – ensimmäinen homma, mitä tammalle uudessa kodissa tehtäisiin, olisi klippaaminen.
”No, yleensä se onkin”, Misery tyrskähti, selvästi itsekin yllättyneenä kasvattinsa energiamäärästä. ”Liekö tämä kylmä ilma sitten tehnyt tehtävänsä. Haluaisitko muuten ottaa sillä parit pikkuhypyt? Eihän se mikään estehevonen ole, mutta jos haluat nähdä, miten se loikkaa, niin voin rakentaa parit esteet.”

Nyökkäsin ja aloin ottamaan Miseryn rakennusoperaation valmistumista odotellessani siirtymisiä laukasta pysähdykseen ja pysähdyksestä laukkaan. Susu yritti koko ajan parhaansa, mutta se tuntui väsyvän ajan kuluessa, eikä se jaksanut säilyttää korkeaa kokoamisastetta rehellisesti siirtymisten läpi, sen laitoin tosin kunnioitettavan iän piikkiin. Tuo kiitettävä ikä olikin pohdituttanut minua ennen koeratsastusta, mutta Susu vaikutti varsin hyväkuntoiselta, karva kiilsi ja silmät tuikkivat, joten eiköhän siinä ole vielä hevosta jalostuskäyttöön.
”Okei, tässä olisi pari pikkupystyä”, Misery huikkasi minun nostaessa laukan.
Susu lähestyi arviolta kuusikymmensenttistä estettä innokkaasti, korvat iloisesti tötteröllä. Se hyppäsi ehkä vähän kaukaa, mutta kouluratsuksi yllättävän hyvällä tekniikalla. Tamma kokosi itsensä takaisin nopeasti, ja sainkin käännettyä sen tasapainoisesti seuraavalle esteelle, joka myöskin ylittyi helposti.
”Kyllä tää taitaa nyt vaan olla sillä tavalla, että tämä ihanuus lähtee mun luokse”, naurahdin onnellisena hevoslöydöstäni, joka seisoi Euforian pihalla paria päivää myöhemmin.

26. joulukuuta 2014 kouluvalmennus (kirjoittanut Suba)

Tänään harjoittelimme miseryn ja Susun kanssa Moondancen kentällä vastalaukkaa ja laukanvaihtoja. Aloittelimme huolellisen verryttelyn jälkeen tekemällä muutaman avo- ja sulkutaivutuksen. Susu suoritti ne hitaasti, mutta varmasti. Tämän jälkeen otimme heti vastalaukan työn alle. Ratsukon piti laukata lävistäjää pitin vaihtamatta laukkaa ja tehdä vielä pääty-ympyrän vastalaukassa. Susu tuntui hyytyvän alussa varsinkin ympyrällä, mutta misery sai sen hyvin kuitenkin pidettyä laukassa. Muutaman kerran ratsukko teki tuota tehtävää kunnes se sujui kuin vettä vain. Sitten oli laukanvaihtojen vuoro. Nyt oli vuorossa sama tehtävä, mutta laukka tulikin vaihtaa lävistäjän päässä. Alussa Susu oli hieman hämillään, mutta vaihtoi kuitenkin laukan ratsastajansa pyynnöstä. Loppua kohti tamma reagoi huomattavasti nopeammin ja vaihdot olivat kuin oppikirjasta. Jätin ratsukon loppuverryttelemään itsenäisesti.

20. joulukuuta 2014 kouluvalmennus (kirjoittanut Suba)

Moondancen kentällä oli verryttelemässä misery ja suomenhevostammansa Susu. Tamma ei näyttänyt miltään vauhtihirmulta, mutta kauniisti se liikkui silti. Tänään oli tarkoitus herkistää sitä hieman pohkeelle erilaisten askellajien sisäisten ja välisten siirtymisten avulla. Aloittelimme ihan tavallisilla askallajien välisillä siirtymisillä. Susu reagoi melko hitaasti vielä näin alkuun. Sitten ratsukkos siirtyi tekemään lisättyjä ja koottuja askellajeja. Tässä tehtävässä Susu heräsi hieman ja alkoi kulkea aavistuksen reippaammin. Loppuun otimme vielä suoraan peruutuksesta laukannostoja. Ensimmäiset menivät hieman reisille, mutta hiljalleen tamma tajusi jutun juonen ja alkoi nostaa laukkaa oikein hienosti. Valmennuksen lopussa miseryllä oli allaan mukavan reippaasti liikkuva tamma, joka vastasi ratsastajansa apuihin yllättävän nopeasti. Olin hyvin tyytyväinen valmennettaviini.

15. syyskuuta 2014 kouluvalmennus (kirjoittanut Lissu T.)

Kuten viime kerralla sovimme, tänään keskittyisimme laukkatehtäviin. Saapuessani Moondanceen misery oli jo verrytellyt Susun valmiiksi ja treenannut ravitehtäviä, joten pääsimme saman tien tositoimiin. Ensin aloitettiin temponvaihteluharjoituksilla suoralla uralla, siitä harjoituslaukka – lisätty laukka – koottu laukka –siirtymisiin, joista jatkettiin puoliympyröihin harjoitus-, keski- ja vastalaukassa. Odotin ratsukolta tasaisia suorituksia jokaisessa tehtävässä, Susulla oli hyvä laukka, misery ratsasti taitavasti ja ratsukon yhteispeli oli viimeksikin sujunut kitkatta. Temponvaihteluharjoituksissa ei ollut ongelmia, Susu vastasi ratsastajansa apuihin nopeasti ja tarkasti, ja tamman laukassa tapahtui aina selkeä muutos. Nopeasta reagoinnista huolimatta meno ei ollut hätäistä, misery vain oli saanut ratsastettua hevosensa herkäksi ja reaktiiviseksi.

Laukkasiirtymiset aiheuttivat lähinnä ihastuneita huokauksia, korjailtavaa ei löytynyt. Susu oli selkeästi elementissään, kun sai laukata, siirtymiset olivat tarkat, pehmeät ja sulavat – ja hyvänen aika millainen lisätty ravi tammasta irtosikaan! Susulla on uskomattoman komea laukka kylmäveriseksi, moni peruspuoliverinenkin saisi kadehtia. Siirtymiset eivät vaatineet kuin hiuksenhienot avut, kuolaintuntuma pysyi pehmeänä ja Susun etuosa kevyenä. Loistavaa! Puoliympyrällä ilmaantui ongelmia, tehtävä oli niin helppo, ettei ratsukko jaksanut panna parastaan. Harjoituslaukassa puoliympyrä oli niin mielenkiintoisen muotoinen, ettei sille taida olla edes kuvaavaa sanaa. Susun laukka oli kuitenkin hyvää, ja muutaman yrityksen jälkeen sain miseryn ratsastamaan puoliympyrän kerta toisensa jälkeen puoliympyränä. Keskilaukkaan siirryttäessä kuvio oli jo sitä mitä piti, vastalaukassa puoliympyrästä tuli vain loiva kaari. Toistoja, toistoja ja toistoja, ja johan geometriakin sujui laukan lisäksi.

12. syyskuuta 2014 kouluvalmennus (kirjoittanut Lissu T.)

Tänään otimme työn alle avo- ja sulkutaivutukset. Verryttelyissä tehtiin paljon täyskaartoja, ympyröitä ja voltteja sekä väistöjä, joilla Susua jumpattiin vetreämmäksi. Tamma asettui, taipui ja suoristui herkästi, kulki kauniisti ja elastisesti eteenpäin, eikä askelissa tullut tahtirikkoja. Etenkin tamman laukka näytti todella hyvältä, liike oli eteenpäinpyrkivää ja joustavaa. Raudikon selkä oli joustava joka askellajissa, takaosa työnsi tarpeeksi alle, hevonen oli hyvin avuilla. miseryn ratsastusta on aina ilo katsella, naisen ohjastuntuma on tasainen ja rauhallinen, apujen käyttö siistiä ja istunta hyvä, vaikka alle sattuisikin vähän vikurimpi tapaus.

Ennen väistöjä ratsukko sai tehdä siirtymisiä. Harjoitusravi - keskiravi – koottu ravi – keskiravi –ketju oli hyvää, tasaista puurtamista, askel olisi saanut olla hieman korkeampi. Susun ravsi oli kuitenkin hyvätahtista, tamma kokosi itseään hyvin ja kantoi itsensä kunnolla. Siirtymiset olivat huolelliset ja tasaiset, minkä lisäksi ne tapahtuivat ajallaan. Siirtymisistä siirryttiin avo- ja sulkutaivutuksiin. Valmennus aloitettiin avotaivutuksilla, jotka sujuivat ratsukolta ongelmitta. Susu taipui pyynnöstä juuri sopivasti, kulki hyvin koottuna, ja liike oli hallittu koko taivutuksen ajan. Tamma myös suoristui hyvin pyydettäessä, ja avotaivutus sujui vaivatta niin oikealle kuin vasemmallekin. Sulkutaivutuksessa Susu reagoi hitaammin, alkuun asetus ja taivutus jäivät vajaaksi, sitten tamma jäi taipuneeksi kun tarkoitus oli suoristua. Rauhalliset, selkeät avut ja useat toistot paransivat sulkutaivutuksia, ja vaikka ne jäivät oikealle liikuttaessa vaatimattomiksi, vasemmalle sulut alkoivat sujua. Laukkatehtävät ratsukko sai suorittaa itsenäisesti, ensi kerralla paneutuisimme niihin valmennuksen merkeissä.


ulkoasu © Cery 2017 - taustakuva © The Inspiration Gallery - kuvat © Cherie CC BY-NC 2.0,
Tämä on virtuaalihevonen - This is a sim-game horse